تعریف نمای خشک

نمای خشک متشکل از لایه های متعددی است که شامل پوسته بیرونی، فضای داخلی تهویه پذیر، لایه عایق حرارتی و دیواره داخلی ساختمان است. بین دیواره اصلی ساختمان و مصالحی که برای پوسته ساختمان استفاده می شود، فاصله ای تعیین شده وجود دارد.

انواع نمای خشک

بر اساس نحوه ی نصب و قرار گرفتن در نمای خشک به دو دسته ی نمایان و  غیر نمایان تقسیم می کنند.

نمای خشک

نمای خشک نمایان

در نمای خشک نمایان قسمتی از بست که برای نگه داشتن سرامیک استفاده می شوند، از بیرون ساختمان هم قابل مشاهده هستند و راه هایی برای کاهش جلب توجه وجود دارد.

نمای خشک غیر نمایان

در نمای خشک غیر نمایان بعد از نصب نما بست های مورد استفاده مشاهده نمی شوند. در واقع قبل از آن که نما نصب شود روی سطح رویه ساختمان عملیاتی انجام می شود که بسته به نوع سیستم ممکن است به صورت سوراخ و یا شیارهایی در پشت یا لبه های رویه باشد.

اطلاعات تکمیلی بیشتر درباره تخصص برانیا آفیس در صفحه ساخت ویلا 

ویژگی های نمای خشک

به علت ویژگی های متعددی که دارد بسیار پر استفاده و رایج شده است.

کاهش اتلاف انرژی در نمای خشک

به دلیل استفاده از عایق حرارتی در نمای خشک باعث کاهش اتلاف انرژی می شود. ابتدا به صورت مستقل و با استفاده از چسب ، یک لایه عایق حرارتی به بدنه ساختمان متصل می شود. بعد اسکلت نگه‌دارنده که می تواند از جنس چوب، فولاد یا آلومینیوم ‌باشد، روی ساختمان نصب می شود.

قابلیت اجرا برای ساختمان‌های مرتفع با نمای خشک

در اجرای نمای خشک از ملات استفاده نمیشود برای همین در ساختمان های مرتفع بسیار سریع و آسان نصب می شود.

سرعت اجرای نمای خشک

در نمای خشک از چهارچوب‌های فلزی به عنوان قالب و الگوی اجرای نما استفاده می شود، می توان بدون استفاده از داربست آن را آماده کرد. سرعت اجرای نمای خشک به صورت قابل ملاحظه ای افزایش پیدا کند .

نمای خشک

کیفیت بالا نمای خشک

برای اجرای آن می توان از هر نوع مصالحی به روش صنعتی استفاده کرد.

این ویژگی نمای خشک باعث شده تا بسیاری از مشکلاتی که مدیران پروژه با آن روبرو هستند برطرف شود و به بالا رفتن کیفیت نما و اجرای کامل طرح مورد نظر خود خواهند رسید.

توصیه می کنم به مقاله ی طراحی محوطه سر بزنید.

قابلیت تعویض یا تعمیر نمای خشک

به راحتی می توان قسمتی از نما را باز کرد. اگر قابلیت تعمیر وجود داشت، می توان آسیب آن ناحیه را برطرف کرد و یا در صورت غیر قابل تعمیر بودن، آن قسمت را به طور کامل با قطعه ای جدید تعویض کرد.

نصب آسان نمای خشک

برای نصب سیستم نمای خشک نیاز به متخصص نیست چرا که نصب آن به صورت مکانیکی است بنابراین دغدغه ی وجود نخواهد داشت .

دلیل استفاده از نمای خشک

یکی از عواملی که اجرای نمای خشک را ایجاد کرد، سخت بودن اجرا و مشکلات متعدد دیگری بود که در اجرای نمای سیستم سنتی وجود داشت. با توسعه تولیدات و پیشرفت تکنولوژی محصولات مورد استفاده در نمای ساختمان ها به سمت مدرن شدن رفتند و محصولاتی نوین برای نما ایجاد شد که با ویژگی های خود، طراحان و مهندسان ساختمان ها را به خود جذب کردند.

مصالح مورد استفاده در نمای خشک

برای اجرای نمای خشک انتخاب های زیادی می توانید داشته باشید و هر نوع مصالحی که قابل استفاده برای نمای داخلی و خارجی است را در هر ابعادی و از ضخامت ۵ میلیمتر تا ۵۰ میلیمتر استفاده کنید.

در نمای خشک مصالح مورد استفاده با زیر سازی های آلومینیومی و بدون استفاده از نیروی چسبندگی روی سازه اصلی ساختمان اعمال می شود و در نهایت عمر نما افزایش پیدا می کند.

متریال های مرسوم در استفاده از نمای خشک

در ساخت نمای یک ساختمان به شیوه ی خشک، اجزا و متریال مختلفی بنا بر نیاز آن ساختمان استفاده میشود. مرسوم ترین این مصالح سفالینه، کرتن وال، نمای سایه بان، شیشه ای، سرامیک و … نام برد.

به طور کلی تنوع در اجزای مصالح نمای خشک بسیار است ولی اگر بخواهیم رایج ترین آنها را نام ببریم میتوانیم به آجر، شیشه، کامپوریت، فلز و چوب اشاره کنیم.

نمای خشک

اجزای نمای خشک

  • عایق حرارتی : به صورت مستقل و با اتصال مکانیکی، یک لایه عایق حرارتی توسط چسب یا اتصالات مکانیکی به زیر کار، یعنی دیوار اصلی ساختمان متصل می شود.
  • فضای خالی : برای جلوگیری از ورود رطوبت به داخل ساختمان، اتلاف انرژی و تهویه، فضایی خالی بین نما و عایق در نظر گرفته می شود.
  • چهارچوب نگهدارنده : برای ساخت چارچوبی که به عنوان نگهدارنده نما استفاده می شود، از مصالح مختلفی مانند چوب اشباع شده، فولاد یا آلومینیوم می توان بهره برد. نکته ی قابل توجه طراحی اصولی فواصل و اندازه ها است که باید به گونه ای باشند که در برابر عوامل مخرب جوی از جمله باد و رطوبت مقاومت بالایی داشته باشند.

مصالح نما و اتصالات : برای مصالح نما از هر گونه مصالحی که قابلیت اجرا به صورت خشک دارند از جمله سنگ، ورق کامپوزیت، ترمووود، سرامیک خشک پرسلانی، شیشه، کاشی، آجرهای سفالین و … می توان بهره برد.

نکات مهم در اجرای نمای خشک چیست؟

  • بعد از نصب و اتمام اجرای نمای خشک باید کیفیت کل سازه نما را بررسی و آزمایش کرد.
  • مصالحی که برای زیرسازی نمای خشک انتخاب میشوند باید با هم سازگار باشند تا دچار خوردگی نشوند.
  • مصالح باید از نظر زیبایی بررسی شوند که با هم تطابق داشته باشند.
  • اتصالات باید ضخیم و با دوام باشند تا در برابر سرما، گرما، بخار آب و گازهای موجود در هوا مقاومت کنند.

 

انواع روش های نصب نمای خشک

  • نصب پانل های ستونی با گیره های داخلی
  • اتصال به سازه کاست
  • اتصال به سازه نگهدارنده
  • نصب به صورت مستقیم با استفاده از گیره های چاقویی و دو شاخ

” آب بندی پنجره ها، درز ها، برآمدگی ها و نقاط کور ساختمان باید با نهایت دقت انجام شود.

خیر، نمای خشک می‌تواند برای انواع مختلفی از ساختمان‌ها، از ویلاها گرفته تا ساختمان‌های تجاری و آموزشی مناسب باشد.

نمای خشک باعث افزایش زیبایی، کارایی انرژی، و پایداری ساختمان می‌شود. همچنین به مالکان تنوع بالایی در طراحی را می‌دهد.

نصب نمای خشک نیاز به تخصص دارد اما با تیم‌های متخصص می‌توان آن را با موفقیت انجام داد.

سنگ‌های طبیعی، کاشی و سرامیک، و پنل‌های سیمانی فیبر از موادی هستند که معمولاً در ساخت نمای خشک به کار می‌روند.

نکته پایانی در مورد نمای خشک

پارامترهای مختلفی بر روی هزینه نهایی و تمام شده اجرا نمای خشک تاثیر دارند که برخی از آن ها، موقعیت جغرافیای پروژه، ارتفاع ساختمان، نوع سازه، قیمت  و نوع مصالح رویه، ابعاد مصالح رویه و میزان برشکاری مورد نیاز و … می­ باشد. همچنین برخی از مصالح ساختمانی هستند که امکان اجرا آن ها در نما با ملات و به روش سنتی وجود ندارد و نیاز به استفاده از اتصالات خشک در نما است.

موس