مجتمع چهارده معصوم

این پروژه از طریق چند تن از خیرین خوانساری که از دوستان و آشنایان نزدیکمان بودند به ما واگذار شد. زمین این مجموعه سال‌ها پیش توسط چند خیر خریداری شده و مدت‌ها به عنوان محلی برای احداث مجموعه‌ای اقامتی در شهر مشهد برای مردم شهرستان خوانسار خصوصا اهالی هیئت چهارده معصوم (ع) در نظر گرفته شده بود. اما بخاطر اختلافاتی که میان کارفرمایان وجود داشت مدت‌ها بلاتکلیف رها شده بود. از ما خواستند نقشه‌های این مجموعه را طراحی کنیم تا خیرین گرد هم آیند و بعد از سال‌ها اتفاق نیکی رقم بخورد.

خواسته کارفرما طراحی مجموعه‌ای اقامتی دارای واحد‌های سوئیت آپارتمان و واحد‌های اقامتی چند تخت خوابی در دوطبقه و یک حسینیه برای برگزاری مراسمات مذهبی و پارکینگ به تعداد واحد‌ها بود. زمین پروژه به مساحت 560 متر مربع در انتهای یک کوچه بن‌بست (سعدی 5) واقع در خیابان سعدی مشهد قرار دارد که بخاطر نزدیکی به میدان شهدا از یک سمت و نزدیکی به حرم مطهر از سمت دیگر از موقعیت نسبتا مناسبی برخوردار است. علاوه بر دسترسی اصلی در انتهای کوچه دسترسی فرعی دیگری نیز از طریق یک کوچه دیگر به انتهای زمین وجود دارد.

پیشنهاد اولیه کارفرما این بود که مجموعه اقامتی در طبقات، پارکینگ در پیلوت همکف و حسینیه در زیرزمین قرار گیرد. ما پیشنهاد کردیم بخاطر موقعیت مناسب زمین پروژه ، حسینیه به جهت اهمیت بیشتر و همچنین نورگیری مناسب‌تر به عنوان یک عملکرد اصلی در طبقه همکف و زیر زمین با دسترسی‌های مجزای زنانه و مردانه (از طریق کوچه اصلی و فرعی منتهی به سایت) قرار گیرد و پارکینگ به طبقه زیرین انتقال یابد. توصیه ما این بود که زمین پروژه بخاطر نزدیکی با بافت قدیم شهر و نزدیکی به حرم مطهر موقعیت مناسبی برای برگزاری مراسمات مذهبی و همچنین مراسمات دیگر در طول سال خواهد داشت. لذا چنانچه در طراحی به حسینیه به عنوان یک عملکرد اصلی توجه ویژه‌ای شود می‌تواند علاوه بر ایام سوگواری و جشن در باقی ایام سال به عنوان یک منبع درآمد‌زا در جهت امور خیریه از آن استفاده کرد.

برای جانمایی حسینیه مهمترین آیتم برای ما جهت‌گیری قبله بود. جهت‌گیری زمین به نحوی است که عقب‌نشینی انتهای سایت هم جهت با قبله می‌باشد. لذا حسینیه را در دو طبقه در این قسمت از زمین جانمایی کردیم. به عنوان یک استراتژی اصلی برای پاسخگویی به نیاز‌های عملکردی حسینیه یک فضای نیمه باز (حیاط) برای حسینیه در نظر گرفتیم. این حیاط امکانات فراوانی را برایمان ایجاد می‌نماید از جمله : 1- تفکیک مناسب حسینیه از مجموعه اقامتی 2- نورگیری بهتر تا عمق قابل توجهی از فضای داخل حسینیه 3- تهویه مناسب هوا که برای برگزاری مراسمات با حجم جمعیت ضروری می‌نماید 4- قرارگیری سایر‌فضای خدماتی مثل آشپزخانه، سرویس‌ها، رختشوی خانه و … در اطراف این فضا 5- امکان مدیریت مناسب‌تر جمعیت هنگام ورود و خروج 6- استفاده از حیاط به عنوان فضایی برای توزیع غذا و ارائه خدمات به مردم هنگام خروج 7- قابلیت اضافه شدن حیاط به فضای حسینیه هنگامی که حجم جمعیت بالاست به جهت سرپوشیده بودن فضا

از همان ابتدا یکی از دغدغه‌های ما تراکم پایین پروژه (دوطبقه روی پیلوت) بود که نمایی با تناسبات کشیده در اختیارمان می‌گذاشت. از آنجایی که ساختمان اساسا با دو عملکرد متفاوت (اقامتی و مذهبی) در دو سمت طراحی شده بود تصمیم گرفتیم با تفکیک نما به دو بخش مجزا این تفکیک عملکرد در نما به وضوح دیده شود به نحوی که سمت راست نما دارای خطوط و تناسبات افقی که مناسب مجموعه اقامتی است و سمت چپ دارای خطوط و تناسبات کشیده عمودی باشد که شاخص کننده یک مکان مذهبی است.

در مجموع سعی نمودیم طراحی به گونه‌ای باشد که هر دو نما علاوه بر تفاوت‌هایی که دارند تا حدودی از یک جنس بنظر بیایند. این مسئله در طراحی و انتخاب متریال‌ها نیز درنظر گرفته شده است.

مجتمع فرهنگی بنیاد آسمان
ورود به مرحله نیمه نهایی انتخاب شده در لیست برندگان مرحله اول
کلیک کنید
ویلای چهارفصل
بازنشر در وب سایت بین المللی Archilovers.com
کلیک کنید
Previous
Next
موس